• home
  • Actueel
  • Personeel binnen het MKB vaker en langer ziek

Personeel binnen het MKB vaker en langer ziek

Het oplopend psychisch verzuim is een grote zorg voor mkb. Het gemiddelde verzuim van medewerkers in het mkb is in de eerste helft van 2018 licht gestegen naar 3,7% ten opzichte van 3,5% in 2017.

Werknemers zijn niet alleen vaker ziek, ook duurt het herstel langer. Zorgelijk is de toename van het aantal ziektegevallen als gevolg van psychische klachten. Van het langdurend verzuim (langer dan 6 weken) valt 34% van de mensen om die reden uit.

Medewerkers in het mkb zijn niet alleen vaker, maar vooral ook langer ziek in vergelijking met vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers. Van het totale verzuim duurt 21% van het aantal meldingen langer dan 6 weken. Binnen dit langdurend verzuim is name een stijging onder de oudere werknemers.


Zorgwekkende trend: stijging aandeel psychisch verzuim

De trend die ArboNed het meest zorgen baart, is het aandeel psychisch verzuim dat met het jaar blijft toenemen. Inzoomend op het langdurend verzuim (langer dan 6 weken) stijgt het aandeel psychisch verzuim per jaar; dat was 30% in 2016, 33% in 2017 en loopt in de eerste helft van 2018 op naar 34%.


Hoge kosten langdurend verzuim grote zorg voor mkb’er

Het duurt bij werknemers die verzuimen met psychische klachten steeds langer voordat ze weer aan het werk zijn; gemiddeld 220 dagen in de eerste helft van 2018 ten opzichte van 197 dagen in 2017 en 167 dagen in 2016. Dit zit met name in het stressgerelateerd verzuim dat is gestegen naar 25% van het langdurend verzuim. Als er wordt gekeken naar verzuimers met een burn-out, dan is  25% nog niet hersteld na 340 dagen. Als je weet dat één verzuimdag gemiddeld 250 euro kost, betekent dit naast verlies aan productiviteit ook nog eens een flinke verhoging van de verzuimkosten. En daar lig je als mkb’er echt wakker van.


Ondersteuning mkb

Juist in kleine bedrijven is de impact enorm als iemand langdurig uitvalt. Met het almaar oplopende verzuim om psychische redenen is het belangrijk om hier als werkgever nadrukkelijk oog voor te hebben, de juiste maatregelen te treffen en een klimaat te creëren waarin zaken als werkstress goed bespreekbaar zijn. Maar een mkb-ondernemer kan dit niet alleen. Een burn-out bijvoorbeeld is ook zelden uitsluitend werk gerelateerd, maar veelal een gevolg van een combinatie van factoren. De toename van het aantal mensen met psychische klachten is niet voorbehouden aan het bedrijfsleven. Het een maatschappelijk probleem. Ook onder jongeren -scholieren en studenten – zie je het aantal gevallen toenemen. Dat is zorgwekkend en vraagt om  bredere aandacht.

In drukke tijden is je personeel vatbaar voor stress. Hoe herken je een burnout, hoe voorkom je dat je personeel een burnout krijgt en wat doe je als het tóch zo ver komt? Vraag bij ons het document aan en wij sturen deze graag naar je op.
 
Een burn out herkennen, voorkomen en genezenMKB Servicedesk, 11 november 2018