• home
  • Actueel
  • Is HR de ‘luizenmoeder’ van de organisatie?

Is HR de ‘luizenmoeder’ van de organisatie?

De tv-serie De Luizenmoeder breekt het ene kijkcijferrecord na het andere. De aantrekkingskracht lijkt te zitten in een combinatie van herkenning en frustratie. Is er een link met hoe HR wordt ervaren binnen organisaties?

De Luizenmoeder speelt zich af in de herkenbare context van een Nederlandse basisschool. De basisschool met eigen schoolpleinregels, zwaai-afspraken, tienminutengesprekken, verantwoorde verjaardagstraktaties en luizenmoeders. Er worden allerlei bijzondere afspraken, regels en protocollen vanuit de school gemaakt, wat leidt tot gefrustreerde ouders. Nu begrijpen we allemaal dat regels nodig zijn om de ‘orde’ te kunnen handhaven, maar je kunt ook doorslaan door alles met regeltjes dicht te willen timmeren.

Het valt niet te ontkennen dat we hier in HR ook een handje van hebben… In HR vragen wij ons namelijk continu af: welke tools ingezet kunnen worden voor de medewerker, of hier instrumenten voor beschikbaar zijn en welk passend stappenplan je moet volgen.

‘Heb ’t er echt over’


Maar waarom gaan wij niet gewoon het gesprek aan met de medewerker als er iets schort? Of spreken wij managers aan op hun gedrag? Niet alles is met regels en protocollen ‘weg te managen’. Het werkt zelfs vaak averechts en kan leiden tot recalcitrant gedrag – zie De Luizenmoeder. Leg daarom binnen uw organisatie de focus op de continue dialoog over prestaties, gedrag en ontwikkeling. Ga eens wat vaker het gesprek met elkaar aan, om te voorkomen dat we ons gaan verschuilen achter regels. U wilt toch zeker niet geassocieerd worden met de praktijken uit De Luizenmoeder?

(HR-praktijk, 2018)