• home
  • Actueel
  • eHerkenning verplicht bij UWV vanaf 1 november

eHerkenning verplicht bij UWV vanaf 1 november

Bij het UWV wordt vanaf 1 november 2019 e-Herkenning zelf verplicht. Maar wat is eHerkenning eigenlijk? eHerkenning is een initiatief van de Rijksoverheid voor veilig inloggen bij (overheids)organisaties, speciaal voor bedrijven. Ondernemers of medewerkers van een organisatie kunnen zich met één inlogmiddel veilig en eenvoudig online identificeren bij verschillende organisaties. Zij hoeven hierdoor niet steeds opnieuw wachtwoorden aan te vragen en te onthouden.

Verschillende betrouwbaarheidsniveaus


eHerkenning is er in vier betrouwbaarheidsniveaus. Niet iedere organisatie of bedrijf vereist namelijk even strenge eisen bij het verstrekken van online toegang. Het UWV gaat gebruik maken van het één na hoogste betrouwbaarheidsniveau, niveau 3. Op dit niveau wordt bijvoorbeeld het originele identiteitsdocument gecontroleerd.

Leveranciers en kosten


Er zijn vijf erkende leveranciers van eHerkenning. Werkgevers zijn vrij in hun keuze bij wie ze zich aanmelden. De leveranciers van eHerkenning hanteren verschillende kostentarieven. De kosten lopen iets op naarmate van een hoger betrouwbaarheidsniveau gebruik wordt gemaakt.

Een belangrijke tip is om te zorgen dat u een voldoende hoog betrouwbaarheidsniveau aanschaft voor de organisaties waarmee je zaken doet, anders moet je dit niveau later upgraden.

Praktijkvoorbeeld


De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland maakt op verschillende manier gebruik van eHerkenning. Door de inzet van eHerkenning regelen ondernemers efficiënt, betrouwbaar en eenvoudig zaken online. De voordelen die zij zien zijn dat Nederlandse Ondernemers maar 1 inlogmiddel nodig hebben om in te loggen, namelijk een eHerkenningsmiddel. eHerkenning op niveau 2+ is veiliger dan een wachtwoord en gebruikersnaam. De gegevens van ondernemers zijn hierdoor veiliger. Daarnaast heeft de overheid meer zekerheid over dat de juiste persoon inlogt en dat deze bevoegd is om te handelen. Doordat bedrijven zelf een eHerkenningsmiddel aan schaffen, worden die niet voorzien door andere partijen van een gebruikersnaam en wachtwoord. Dit verhoogt voor bedrijven de veiligheid en bovendien kunnen ze met het eHerkenningsmiddel ook inloggen bij andere online diensten aangesloten op eHerkenning.

Meer informatie is te verkrijgen op de website van de overheid: eHerkenning.nl. Heb je vragen over eHerkenning? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.