Ambities zitten in de weg

‘Je kunt alles bereiken in je leven als je maar wilt.’ Dit is een veelgehoorde uitspraak, maar dit zorgt ook voor extra druk. Leggen mensen zich zelf niet teveel druk op?

Onderzoek millennials


Onderzoek uit 2019 van Deloitte onder ruim dertienduizend millennials (geboren tussen 1980 en 2000) uit 42 landen, laat zien dat 49 procent van hen binnen nu en twee jaar van baan wil veranderen. Redenen daarvoor zijn onder andere dat ze ontevreden zijn over de werk-privébalans, de doorgroeimogelijkheden te beperkt vinden, niet blij zijn met hun salaris en vinden dat ze onvoldoende waardering krijgen.

Wisselingen


De generatie millennials hechten veel waarde aan plezier en persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn ambitieus en werken hard. Zij zijn opgevoed met het idee je kunt alles worden wat je wilt, als je maar je best doet. Dit zorgt ervoor dat het verwachtingspatroon anders is. Zij hebben torenhoge verwachtingen van het werkende leven.

Burn-outs


Burn-out is dé beroepsziekte van deze tijd. En kan het gevolg zijn van ambities. Eén op de tien werkenden heeft er last van. De aandoening kent een vast patroon. Mensen die een burn-out krijgen zijn positieve, verantwoordelijke, enthousiaste en zorgzame mensen op wie je altijd kunt rekenen en die zich meer dan honderd procent inzetten op hun werk. Jarenlang werken ze hard, maken ze lange dagen. Ze hebben een grote inzet. Het privéleven vraagt meer tijd, er komen kinderen, verplichtingen, de weekenden staan volgepland en dat gaat zo een tijdje door. Na jaren buffelen krijgen ze vage klachten: hoofdpijn, nerveuze tics, rugklachten, slaapproblemen of bijvoorbeeld kaakklachten. Vaak negeren ze hun klachten, vragen de huisarts om een kuurtje en hopen dat het na de vakantie over is. Ze vinden ziekte iets voor watjes en weten zeker dat ze op hun werk niet gemist kunnen worden. Ziekte is een keuze, is hun gevleugelde uitspraak. Of: ziekte komt in mijn woordenboek niet voor. Ik heb geen tijd voor een burn-out.

Dan komt er een kleine kink in de kabel. Op het werk gaat een promotie naar een jonger iemand, of privé neemt de belasting toe vanwege een ziek kind of zorg voor ouders. Ook dat weten ze te tackelen, maar de klachten nemen in alle hevigheid toe. En dan opeens na een incident op het werk, een ruzie met de partner of een lang weekend op een waddeneiland storten ze letterlijk en figuurlijk in. Sommigen belanden op de intensive care, vanwege het vermoeden van een hartaanval. Anderen hebben last van zware paniekaanvallen, trillen, acute pleinvrees, en voortdurend huilen.
 

Powerfull Business


Soms heb je iemand nodig, die anders kijkt en anders denkt om tot een nieuw perspectief te komen. Powerfull Business adviseert, medieert, ontwikkelt, analyseert en coacht mensen op het gebied van loopbaan, gedrag, persoonlijke ontwikkeling, sales, conflicten, communicatie en organisatie. Benieuwd wat Powerfull Business voor jou kan betekenen? Kom dan op dinsdag 12 november naar het MKB Personeel seminar. Jantine Dijkstra van Powerfull Business gaat in op de preventie, symptomen en behandeling van burn-out. Bekijk hier het gehele programma en meld je aan.


Publiek perspectief, 25 oktober 2019